Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A csend gyógyító ereje
  2023-02-14 21:43:55, kedd
 
   
  A CSEND GYÓGYITÓ EREJE
A csend bizonyítottan csökkenti a stressz hormonokat. Adjunk magunknak minimum heti egy-két alkalommal 2-3 óra ,,csendet". Ez lehet otthoni egyedüli meditáció, lehet a természetben, minden zajtól távol egy nagy séta, vagy jobb időben csak kifeküdni egy csendes rétre , vagy csak leülni egy köre a semmi "közepén" és ,,kikapcsolni". A lényeg a ,,csend".

Csend és a pihentető alvás
Ha állandóan pörögsz, túlpörgeted a gondolkodást, és este már aludni sem tudsz, akkor lefekvés elött 1-2 órával már csendesedj el. Ha az agyad egy forgalmas autópályához hasonlít, amin a gondolatok ide-oda cikáznak, ne csodálkozz, ha képtelen vagy a pihentető alvásra. Az altatók helyett próbáld ki a legegyszerűbb gyógymódot: engedd meg magadnak a csendet!

A csend és az agy regenerációja
Egy 2013 és 2016-ban, egereken végzett kísérlet a csend és a zaj agyra gyakorolt hatását vizsgálta. A tanulmány szerint azoknál az egereknél, amelyek napi 2 órai csendnek voltak kitéve, új sejtek keletkeztek a hippokampuszban. A hippokampusz az agynak az a területe, amely a memóriáért, az érzelmekért, valamint a tanulásért felel.
Ez jelentős felfedezés, hiszen megcáfolta azt a sokáig érvényesnek tekintett tudományos nézetet, miszerint az emberi test minden sejtje képes regenerálódni, kivéve az agysejteket. Jó hír ez nemcsak az Alzheimer-kórral küzdőknek, hanem azoknak is, akik fejleszteni akarják magukban ezeket a területeket.

A csend és önmagunk megtalálása
Egy másik kutatás pedig rámutatott, hogy amikor az agyunk látszólag tétlen, akkor valójában nagyon fontos folyamatok zajlanak: ekkor dolgozza fel és értékeli ugyanis az agy az addig megszerzett információkat. Ahogy a kutatók kiemelik, ekkor zajlanak az önreflexiós folyamataink.
Vagyis akkor tudunk leginkább önmagunkról gondolkozni, önmagunkra reflektálni, és mélyebben megérteni a bennünk és körülöttünk zajló folyamatokat, összefüggéseket, ha csend vesz körül bennünket. Így tehát a csend (akár meditációval) fontos szerepet játszhat a személyiségfejlődésünkben is.

Mi több, 2011-ben az Egészségügyi Világszervezet (WHO - World Health Organization) egyfajta ,,modern pestisnek" titulálta az újkori ember zajszennyezettségét, kiemelve, hogy a zajnak való folyamatos kitettség komolyan károsítja az egészségi állapotunkat.
Ugyanúgy, ahogyan több száz különálló autó zaja összességében jelentős zajszintet produkál, a minket érő zajok fizikai hatásai is összeadódnak. A WHO számszerűsíteni is igyekezett a zaj egészségünkre gyakorolt káros hatását: megállapítása szerint az európai lakosság körében évente mintegy 5000 szívbetegségből eredő haláleset közvetlen okozója a kiterjedt zajhatás.
Forrás : Csodapatika
 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
Címkék: számszerűsíteni, szívbetegségből, hippokampuszban, összefüggéseket, világszervezet, megállapítása, egészségünkre, regenerálódni, információkat, összességében, legegyszerűbb, regenerációja, bizonyítottan, folyamataink, állapotunkat, természetben, organization, autópályához, meditációval, folyamatokat, összeadódnak, gondolkodást, hippokampusz, egészségügyi, gondolkozni, megszerzett, kikapcsolni, önmagunkról, túlpörgeted, önreflexiós, körülöttünk, érzelmekért, reflektálni, területeket, keletkeztek, csodapatika, csend bizonyítottan, stressz hormonokat, nagy séta, csendes rétre, pihentető alvás, forgalmas autópályához, gondolatok ide-oda, pihentető alvásra, altatók helyett, legegyszerűbb gyógymódot, tanulmány szerint, tanulásért felel, sokáig érvényesnek, emberi test, másik kutatás, agyunk látszólag, CSEND GYÓGYITÓ EREJE, Egészségügyi Világszervezet, World Health Organization,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Idő  Paul David Tripp Április 21  Png nő  Csak a fogyatkozás látható  Az igazi szeretetért rendszeri...  Tavaszi kép  Mi lenne ha  Sokan azt tartják  Egy hatékony szolga  Neked tudnod kell  Nevem  Facebookon kaptam  Png nő  Szívem  Png férfi  Facebookon kaptam  Albert Einsteinről  Png csokor  Fekete-erdő desszert  Minden harmadik...  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Ne kapaszkodj magasabbra,  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Ne kapaszkodj magasabbra,  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png ház  Nevem  Png rózsa csokor  Nagyi telefonál  Az igazi szeretetért rendszeri...  Png virág  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Tanuld meg ezt a versemet  Lóhere  Alázat  Paul David Tripp Április 21  Jó éjszakát  Adakozás  Leonardo da Vinci gondolata  Paul David Tripp Április 21  Png rózsa csokor  Facebookon kaptam  A sors  Alázat  Reménység és erő Krisztustól e...  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Facebookon kaptam  Garai Gábor - Takarítás  Adakozás  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 21  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Örülök, hogy látlak!  Adakozás  Kövesd a cowboyt!  Bertolt Brecht -től idézet  Akarat  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Elköszönt  Facebookon kaptam  képre írva  Csak a fogyatkozás látható  Facebookon kaptam  A televizió nem a kultúrát kép...  Nevem  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Szívem tiéd  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Idő  Radikális szeretet  Ne kapaszkodj magasabbra,  A kételkedés kezelése  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Csak a fogyatkozás látható  Kerüld el az evangélium örömén...  Paul David Tripp Április 19  Hiányzik  Örülök, hogy látlak!  Fehér virág  Szívem  Próbálj meg ...  Facebookon kaptam Krisztinától  Adakozás  Facebookon kaptam  Varga János Veniam - Fontos sz...  Rátalálsz  Paul David Tripp Április 19  A másik dolog,  Tavaszi kép  George Byron - Ahogy itt jár -...  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Szép estét kedves látogatóimna... 
Bejegyzés Címkék
csend bizonyítottan, stressz hormonokat, nagy séta, csendes rétre, pihentető alvás, forgalmas autópályához, gondolatok ide-oda, pihentető alvásra, altatók helyett, legegyszerűbb gyógymódot, tanulmány szerint, tanulásért felel, sokáig érvényesnek, emberi test, másik kutatás, agyunk látszólag, addig megszerzett, kutatók kiemelik, önreflexiós folyamataink, újkori ember, zajnak való, egészségi állapotunkat, európai lakosság, kiterjedt zajhatás, számszerűsíteni, szívbetegségből, hippokampuszban, összefüggéseket, világszervezet, megállapítása, egészségünkre, regenerálódni, információkat, összességében, legegyszerűbb, regenerációja, bizonyítottan, folyamataink, állapotunkat, természetben, organization, autópályához, meditációval, folyamatokat, összeadódnak, gondolkodást, hippokampusz, egészségügyi, gondolkozni, megszerzett, kikapcsolni, önmagunkról, túlpörgeted, önreflexiós, körülöttünk, érzelmekért, reflektálni, területeket, keletkeztek, csodapatika, agysejteket, megtalálása, érvényesnek, fejleszteni, gondolatok, önmagunkra, folyamatos, csendesedj, csodálkozz, gyógymódot, memóriáért, hormonokat, igyekezett, alkalommal, rámutatott, tudományos, folyamatok, felfedezés, tanulásért, zajszintet, megcáfolta, bennünket, forgalmas, valójában, küzdőknek, egereknél, alzheimer, miszerint, tekintett, tanulmány, vizsgálta, leginkább, pihentető, látszólag, gyakorolt, mélyebben, megérteni, különálló, csökkenti, titulálta, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4963
  • e Hét: 29854
  • e Hónap: 61340
  • e Év: 266041
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.